Край на шофирането с две книжки

Поправките в закона са публикувани в Държавен вестник и вече са в сила

Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС).

Поправките са публикувани в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива на ЕС от 2006 г. и изключват притежаването на две книжки от граждани на съюза, пише "Труд".

Досега за нашенците в Европа нямаше забрана да имат и свидетелство от родината си, въпреки че са си извадили местна книжка. Ако полицията им вземеше едната от двете заради нарушение, те шофираха с другата.

Евродирективата слага край на подобна измама. Отсега всеки гурбетчия, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава отказ от МВР, ако той има "обичайно пребиваване в друга държава от ЕС", притежава друга валидна книжка в страна от съюза, или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира.

Директивата налага на страните от ЕС да си обменят информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа и дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.

Коментари: 0