Кристалина Георгиева: Не съм лобирала за себе си, не се заявих сама

Моето име е там, защото аз минавам критерия за компетентност, обясни еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи

Кристалина Георгиева: Не съм лобирала за себе си, не се заявих сама
112 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Аз не се заявих сама, не съм лобирала за себе си, За тази работа човек трябва да получи доверието на другите. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „120 минути“ по bTV. Тя заяви, че ако й предложат поста председател на Европейския съюз по външната политика и сигурността, ще приеме.

Георгиева коментира и подкрепата на премиера Пламен Орешарски: „Това, което стана, г-н Орешарски да застане зад мен, беше очакваното от всички във Европа и се случи. Трябва да можем да разделяме вътрешните боричкания от външната политика на страната“, добави още тя.

По думите й през следващите седмици ще трябва да се подредят ключовите позиции в Европа, които ще се разпределят между политическите семейства. „Не знаем как точно ще стане това разпределение. Моето име е там, защото аз минавам критерия за компетентност, което е необходимо, но не достатъчно условие“, обясни еврокомисарят.

Кристалина Георгиева коментира и ситуацията с банките у нас. „Българската банкова система е стабилна. Решението за българската капиталова адекватност много ни помага. Това не означава, че надзорът работи перфектно. Трябва да се мисли за влизане в Банковия съюз. Това е в интерес на България, защото предполага не само по-силен надзор в страната ни, но и различни инструменти за помощ ако се наложи“.

Тя посъветва „да оставим експертите да си свършат работата“. „Ако има опасност от системен проблем, който идва, да се направи законово изменение, което да го разреши“, обобщи Георгиева.

За трагедията с малайзийкия самолет еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи подчерта, че подобна трагедия засяга и нас. „Това, което става по света ни засяга, и колкото повече си затваряме очите за това, толкова по-неадекватни сме при взимането на решения вътре в страната“, категорична е тя. По думите й българите трябва да се интересуват от случващото се по света, а външната политика на страната трябва да бъде по-активна в това отношение.Подкрепи Economic.bg