Кристин Лагард иска по-активни централни банки

Кризата ни показа, че сътрудничеството е ефективно, казва директорът на МВФ

Стабилност

Автор: Николай Марченко

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вижда в нови роли централните банки (ЦБ) по света, което изрази в речта си на конференция в португалския град Синтра, пише списание Forbes.

„Централните банкови институции ще се наложи да отделят повече внимание на финансовата стабилност, освен традиционната им задача за поддържане на ниска инфлация, спазвайки при това близко сътрудничество помежду си”, заяви тя.

„Необходимо ни е да продължим да се стремим към подобрени стандарти във финансовия сектор, за да не претоварим валутната политика. Но там, където макропруденциалната политика е недостатъчна, ролята на кредитно-паричната политика в поддържане на финансова стабилност ще е по-голяма, отколкото в миналото”, обяснява още Кристин Лагард.

Тя обаче призна, че увеличаването на ролята на ЦБ може да заплаши независимостта на тези институции, тъй като терминът „финансова стабилност” може да се тълкува по различен начин.

За целта Лагард призова световните ЦБ за по-тясно сътрудничество, въпреки отслабването на кризата и намалялата необходимост от съвместни действия. „Кризата ни научи, че в сложните моменти сътрудничеството може да даде огромен положителен ефект”, каза Кристин Лагард.

Шефът на МВФ, която е бивш министър на финансите на Франция, също така се обърна към Европейската централна банка (ЕЦБ), като я призова да вземе „по-активни мерки” за борба с твърде ниската инфлация в еврозоната.

 

Коментари: 0