Кризата и безработицата - най-големите ни страхове

Според хората най-важно е спазването на закона, показва изследване на МБМД

6380 ~ 2 мин. четене

Икономическа криза, безработицата и ниските доходи са сред най-големите страхове на българите, показва последното изследване на МБМД.

Но въпреки това високият материален стандарт е назад в таблицата от ценности и хората го изтласкват доста по-назад спрямо спазването на закона, обясни пред bTV социологът Мира Радева.

На първо място избирателите поставят именно спазването на закона и справедливата данъчна система, следват редът и дисциплината, създаването на условия за силна икономика, за дребния и среден бизнес, справедливост, силна държава и т.н.

Профилът на десния избирател не се различава от профила на средностатистическия българин, показва изследването на социолозите. Радева коментира, че всички виждат по един и същи начин бъдещето на страната, което за нея е изключително важен и фундаментален въпрос.

Социолозите са обърнали внимание на десния избирател в България. Изследването включва представителна извадка на гласувалите за ОДС пред 1997 година и хората, дали своя вот за Синята коалиция през 2009 година.

Синята коалиция по същество не съществува, не се е получило това, което хората са очаквали, каза Радева.

По думите й обединението е формално, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си. Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията.

Иван Костов някак си е извоювал своето място в историята, той е дал своя принос, бил е лидер, докато Мартин Димитров за съжаление не си е отвоювал и това място. Хората даже в някои случаи имат по-негативно отношение към Димитров, каза Радева.

Според сините симпатизанти и двамата трябва да подадат оставка и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. Според 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати.

Подкрепи Economic.bg