Кризата удря и бирата

Експерти очакват силно намаление на консумацията на пенливата напитка

6684 ~ 1 мин. четене

Консумацията на бира в Западна Европа тази година ще се свие по-силно заради трудните пазарни условия в южните европейски страни като Гърция и Португалия и вероятния спад в броя на туристите на фона на кризата в еврозоната, която продължава да "удря по джоба" на европейските потребители.

Според компанията за проучвания на бранша Plato Logic потреблението на бира в региона ще се понижи с 1 до 2 процента тази година спрямо спада от едва 0,3 на сто през 2011-а, съобщи бТВ.

"В прогнозата за 2012 година посочваме, че икономическата среда ще продължи да бъде ключовият фактор, така че като цяло следваме силно предпазлив подход", отбеляза директорът на организацията Иън Преснъл.

"Много е трудно да се прецени какво, например, ще се случи на пазарите в Гърция или Португалия, дали лятото ще бъде хубаво и броят на туристите ще се запази", допълва експертът.

Преснъл очаква на двата най-големи пазара за бира в Западна Европа - Германия и Великобритания - през текущата година да продължи дългосрочната тенденция към спад.

"От няколко години основният растеж на пазара на бира идва от страните с нововъзникваща пазарна икономика и най-вече от Китай", посочва още анализаторът.
 

Подкрепи Economic.bg