Щетите в Перник не са от минните галерии

Тревогите са преувеличени, но правим обследване на района, заяви Делян Добрев

6558 ~ 2 мин. четене

Причинените щети след земетресението в Перник не са от галериите, те не са повлияли неблагоприятно върху разрушението с евентуално по-висока степен на поражение. Това заяви министърът на икономиката, еергетиката и туризма Делян Добрев пред радио „Фокус”.

По думите му има сгради в части от града, където никога не е имало минна дейност, които са по-разрушени от сградите в зони с активна минна дейност.

Според него тревогите на перничани се дължат на множеството спекулации в миналото, че поради минната дейност под част от кварталите в Перник при евентуално земетресение от 4-та степен ще се случи голяма трагедия.

„Видяхме, че това не е така. Това земетресение бе особено силно, близо 6-та степен по Рихтер и не се оправдаха тези опасения, добре, че не се оправдаха, а се оказаха напразни. Това не означава, че ние трябва да сме спокойни и нищо да не правим, тъкмо обратното– трябва да продължим с нашата програма за обследване на галериите и обследване на състоянието на минните пластове, имаме няколко проекта, по които работим”, каза министърът.

По думите му 2010-та и 2011-та е завършен проект, който показва ясно с точни замери в кои части на града каква минна дейност е имало. На базата на този проект в момента се работи по друг проект, който слага репери на тези зони с минна дейност, които се следят, извършва се мониторинг върху техните нива, тяхното състояние, хоризонтална и вертикална посока, за да се забележат евентуално отклонения във времето, ако има такива. Правят се и сондажи на тези места, за да се види състоянието на галериите в дълбочина – дали в тях има вода, какъв е съставът на водата, за да се прецени евентуално необходимо ли е предприемането на допълнителни действия за укрепването на района. Резултатите от тези сондажи и наблюдението на реперите ще спомогне за изработването на цялостно решение за подобряване на устойчивостта на тези райони, като ще се търсят съответните инженерни решения, които да подобрят устойчивостта.

Добрев обясни, че този проект се изпълнява в момента. Вече е направен един сондаж, отделени са средства от кабинета, които се управляват от дружеството в ликвидация в ресора на министерството. Проектът трябва да свърши до края на тази годината или  началото на следваща година. След това на базата данни ще се търсят инженерните решения и ще се правят калкулации за това колко средства още ще рябват, ако такива дейност, разбира се, се окажат необходими.

„Важното в случая е, че земетресението показа, че тревогите са преувеличени и че това не ни успокоява, продължаваме да работим в посока цялостно обследване на района и предприемане, ако е необходимо, на мерки за подобряване неговото състояние”, каза министърът.

Подкрепи Economic.bg