Куба пое нов икономически курс

Островът на свободата предава в частни ръце държавни предприяти, обеща президентът Раул Кастро

6138 ~ 1 мин. четене

Куба тръгна по пътя на пазарната икономика. Държавата започна да се освобождава от предприятията под неин контрол и да ги предава за управление на местните частни кооперативи. Това е първият опит Хавана да увеличи дела  на частното производство в страната, заяви кубинският лидер Раул Кастро.

 

Новият план на кубинския президент предвижда откриването на още частни предприятия и малки фирми, освен известните сега ресторанти, салони за красота и фризьорски ателиета. Освен това в страната ще бъде либерализирано селското стопанство, което включва предаването в частни ръце на държавна земя.

 

Раул Кастро замени през 2008 г. своя брат Фидел на поста председател на Държавния съвет на Куба и обеща страната да поеме курс към дълбоки и необратими икономически и социални реформи. В страната бе премахната  забраната за извършване на частна предприемаческа дейност, а през 2010 г. президентът обяви плановете си за съкращаването на 1 милион работни места в държавната администрация до 2015 г., което е 20 % от всички работещи.

 

През 2011 г. държавната власт в Куба за първи път разреши на хората да търгуват свободно със своите автомобили и недвижими имоти.

 

 

 

Подкрепи Economic.bg