Купувайте само български яйца, препоръчва АЗПБ

От асоциацията се съмняват, че вносната стока от Полша е с подменени партидните номера

Автор: Силвия Георгиева

Препоръка към потребителите у нас да купуват само български яйца по Великден отправиха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). "Така те подкрепят българските производители, които са покрили всички изисквания за хуманно отношение към кокошките носачки, съгласно регламентите на ЕС. Всичко това е постигнато с цената на значителни инвестиции от страна на българските производители на яйца", се казва в съобщение на АЗПБ.

Освен от родолюбие, препоръка е и заради нередности на пазара на яйца. От АЗПБ са се натъкнали на подобни нередности и са подали сигнал до министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Венцеслава Тасева и до изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

От Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ изразяват своето опасение, че е възможно партидните номера на засечените яйца внесени от Полша да не отговарят на оригиналното свидетелство, издадено от производителя или пакетажния център. Към сигнала е приложен

На приложения към сигнала етикет от кашон е видно, че липсва номер на пакетажна станция, което е нарушение на наредбите, което нарушава изискванията за търговия с яйца за консумация. Такава продукция е засечена в склад на фирма "Никитов", Пловдив, а по информацията на производителите на яйца тази стока се продава в Пловдив, Перник, Сандански и Петрич.

От АЗПБ напомнят на потребителите при покупка на яйца да обръщат специално внимание на срока на годност, който е машинно изписан на етикета върху кутиите или корите за яйца. Тази стока има 28 дни срок на годност. Така може да се изчисли кога са снесени и колко пресни са яйцата.

Коментари: 0