НАП приела над 100 сигнала срещу агенции за имоти

По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения

Над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти, посочващи, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или счетоводен документ. Toва е статистиката за последните два месеца, оповестена от Националната агенция за приходите (НАП).

По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения. Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв, но може да достигне и до 10000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП.

Във връзка със зачестилите сигнали за некоректно поведение в бранша НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) започват информационна кампания за гражданите. Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори в страната и интернет дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция- посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.

Коментари: 0