Кървава нощ и нови жертви в Киев

За последното денонощие са загинали 18 души, а над 1000 са ранени

Снимка: БГНЕС

3593 ~ 2 мин. четене

За пореден път столицата на Украйна се превърна в бойно поле. Броят на жертвите и от двете страни на барикадите се увеличава, а вълната на насилие обхваща и други градове в страната. След провала на преговорите последва нов взрив на насилие. Полицията и спецчастите на няколко пъти атакуваха протестиращи през нощта, но не успяха да ги отблъснат. В някои части на Киев пламнаха пожари.

Площад „Независимост“ се превърна в кървава арена след атаката на милицията. Органите на реда използваха гранати срещу протестиращите. Демонстрантите отвърнаха на ударите със запалителни бомби и камъни. Подпалена е била и профсъюзната сграда, която протестиращите използваха за щабквартира. Пожарът е обхванал всички девет етажа на зданието, като до момента са спасени 30 човека.

Въпреки призивите на опозицията за прекратяване на боевете, размириците не стихват. Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна. Блокиран е пропусквателният пункт „Краковец“ на границата с Полша.

Лидерът на партия „Удар“ Виталий Кличко заяви, че президентът Виктор Янукович поискал демонстрантите да се оттеглят от централния площад. Според опозицията Янукович не е способен да оцени реално случващото се в страната.

По данни на световните агенции за последните 24 часа са загинали най-малко 18 души, като от тях 7 са служители на реда. Над 1000 са ранени, а в болниците няма достатъчно легла и пращат по-малко пострадалите да се лекуват сами вкъщи.

Междувременно Янукович се обърна към опозицията с призив да направи компромис и да преговаря с властите. Това стана ясно по време на обръщение на държавния глава на Украйна към нацията.

Подкрепи Economic.bg