Латвия влиза в Еврозоната на 1 януари 2014 г.

И финансовите министри от 17-те държави-членки на Еврозоната одобриха присъединяването

3584 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от 17-те държави-членки на Еврозоната одобриха присъединяването на Латвия към валутния съюз от 1 януари 2014 г. Това беше съобщено от еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен след вчерашната среща на Еврогрупата в Люксембург. Латвия ще стане 18-ата страна в еврозоната.

Рига ще се присъедини и към Европейския стабилизационен фонд. Икономическите показатели на прибалтийската република изглеждат по-добре в сравнение с повечето страни в Еврозоната. През 2012 г. инфлацията в Латвия бе 1.3% при изискване за максимум 2.7%. Бюджетният дефицит за миналата година е 1.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) при таван от 3%. Държавният дълг е 40.7% от БВП при разрешени 60%. Курсът на националната валута спрямо еврото остава структурно стабилен, а що се отнася до дългосрочната доходност по националните заеми, те за Латвия са на ниво от 3.8% при максимално допустими 5.5%.

В началото на юни Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че Латвия е постигнала висока степен на устойчиво икономическо сближаване с Еврозоната и предлага на Съвета да вземе решение за това тя да приеме еврото от 1 януари 2014 г.

По време на кризата Латвия успешно постигна макроикономическа консолидация. Страната стриктно прилагаше ръководената от ЕС и МВФ програма за финансово подпомагане и това допринесе за излизането на страната от дълбоката рецесия и за възобновяването на икономическия растеж.

Подкрепи Economic.bg