Лекарите от "Пирогов" излязоха на протест

Причината е решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изплати едва 80% от дейността на болниците в последното тримесечие на годината

Снимка: БГНЕС

180 ~ 1 мин. четене

Лекарите от "Пирогов" излязоха днес на протест. Причината е решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изплати едва 80% от дейността на болниците в последното тримесечие на годината. Медиците от "Пирогов" протестират символично днес, защото не са съгласни да получават по-малко от изработените пари. По информация на БНР протестиращите пред болницата са между 300 и 400 души.

Цялата дължима сума, която трябва да бъде преведена на болницата е малко над 4 млн. лева, като са преведени около 3 200 000 от тях, каза пред журналисти заместник-директорът на болницата д-р Стоян Сопотенски.

По-рано днес Столичната колегия на Български лекарски съюз (БЛС) призова работещите във всички болници в София да излязат на протест утре, 1-ви ноември.

Опасенията са, че ако НЗОК продължи да плаща по-малко пари, много от здравните заведения ще бъдат изправени пред фалит. Лекарите от "Пирогов" ще подкрепят и утрешния протест и са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

Подкрепи Economic.bg