Лекарствата нямало да поевтинеят

Според фармацевтите намаляването на надценките с 2% само ще затрудни работата на по-малките аптеки

Приетите промени в наредба на Министерството на здравеопазването, които предвиждат надценките на аптеките и дистрибуторите да се намалят с 2%, няма да доведат до поевтиняване на лекарствата, убедени са от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според фармацевтите мярката ще затрудни работата на по-малките аптеки, тъй като надценката е единственият им приход, от който издържат персонала си.

С приетите промени, търговците на едро имат право на надценки между 6 и 10%, а аптеките - средно на 20 на сто. 

„Казано най-просто след влизане в сила на постановлението, ние ще купуваме с 2% по-скъпо лекарството. Това е защото намалявайки с 2% ще се намали нашата отстъпка, която те ни дават. Те ни дават за различните лекарства различни отстъпки, които зависят от тяхната надценка. Казано с една дума, не може след като ние купуваме 2% по-скъпо лекарството някой да очаква цената да намалее. В това няма логика”, обясни пред Дарик председателят на асоциацията Николай Костов.

„Има една малка част аптеки, които обаче са много важни от социална гледна точка, защото са в малки населени места. Те обикновено работят на пределните цени, тъй като оборотите им са символични. И за да могат да се издържат, техните надценки не могат да са малки. Техните надценки не могат да се сравняват с аптеките в големите градове. По тази причина ще ги засегне, понеже те използват пълния размер на нормативно определената надценка”, обясни още той.

Коментари: 0