Lenovo с амбиции да се разраства в мобилния сектор

Технологичният гигант полага огромни усилия да задмине лидера в световните доставки на компютри HP

148 ~ 1 мин. четене

Вторият най-голям производител на перснонални компютри в света Lenovo обяви, че обмисля да разшири размери на компанията си, като закупи нови фирми. Целта на технологичния гигант е да упее да запази растежа и напредъка, който отбелязва в сравнително новите за компанията области, като например пазара на мобилни устройства, предаде Bloomberg.

"Всяка зона, която се вписва в нашата стратегия, но в нея нямаме силни познания ще се стремим да навлезем като придобием нови фирми", каза главният изпълнителен директор Ян Уанкинг в телефонно интервю от Пекин.

Китайският компютърен производител се доближава все повече до целта си да задмине лидера в световните доставки на компютри Hewlett-Packard. През второто тримесечие на годината Lenovo успя да изпревари Apple, заемайки второто място в продажбите на смартфони в Китай. Компанията демонстрира огромно желание да забърза темповете на растежа си и смята да представи 40 модела телефони през следващата година и половина.

Lenovo, която закупи компютърното подразделение на International Business Machines Corp (IBM) през 2005 г., увеличи продажбите през миналата година чрез закупуване на контролните акции на германската компютърна компания Medion AG (MDN) и базирания в Токио филиал на NEC. Продажбите на Lenovo са нараснали с 37%, достигайки 29,6 млрд. долара през отчетната 2011 г.

Подкрепи Economic.bg