Левицата в Гърция против плащането на спасителния заем

Лидерът Ципрас призова за отхвърляне на меморандума с кредиторите

6508 ~ 1 мин. четене

Водачът на гръцката партия „Сириза”, втората по големина след изборите от днес заяви, че иска да формира ляво правителство и да отхвърли условията на спасителния заем на страните от еврозоната, предава АФП, цитирана от фокус.

„Партиите, които подписаха меморандума (с ЕС и МВФ) сега са малцинство. Решението на обществото ги делегитимира”, заяви лидерът на „Сириза” Алексис Ципрас, като нарече гласуването „послание за преобръщане”.

„Нашето предложение е ляво правителство, което, с подкрепата на хората, ще отхвърли меморандума и ще сложи край на предопределения курс към мизерията на страната ни”, коментира Ципрас. 

Неговата „Лява коалиция", която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на кредитите, печели второ място с 15,5 – 18,5  на сто, гласят резултатите от първите публикувани екзит полове от гръцките избори.

Предварителните резултати от вота днес сочат, че дори при ориентиране към най-добрия сценарий на тези прогнози, единствените две партии, подкрепящи антикризисното споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС - Нова демокрация и ПАСОК, няма да съберат 38 процента.

Подкрепи Economic.bg