Лицензът на ЧЕЗ под заплаха

Финансовата инспекция открила "няколко фрапантни нарушения", каза Делян Добрев

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Лицензът за дейност на електроразпределителното дружество (ЕРП) ЧЕЗ е под заплаха, ако се докаже, че констатациите от одита са верни. За това намекна в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се самосезира след доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ако се установи, че констатациите са верни, може да се задейства процедурата по отнемане на лиценза", каза Добрев. Той изрази притеснението си от "няколко фрапантни нарушения".

"През април 2011 г. на ЕРП-тата им е казано, че трябва да провеждат обществени поръчки. Дотогава те не са правили. Възползвали са се от вратичка в закона, която има дава възможност да прехвърлят услуги към свързани лица", коментира Делян Добрев. Той даде пример, че са платени 35.14 за външни услуги за година, а разходите за комуникационни технологии са били 14 млн. лв. "АДФИ ще провери и другите дружества", категоричен е Добрев.

Той припомни, че законодателството е така направено, че контролът върху тези дружества е през 4-5 години. "Променяме законите, така че да се контролират през цялата година", добави Делян Добрев.

"Загубите в мрежата са за сметка на потребителите. Затова се стремим да ги намалим. В Европа те а 6-8%, а в България - 15%", поясни Добрев. ПО думите му много скоро договорите в енергетиката трябва да бъдат разсекретени. "20 години този сектор се управлява с конфиденциални договори", каза още икономическият министър.

Организатори на протеста поискаха действия, а не "празни приказки". Държавата не говори, а действа, отговори им Добрев. Той е на мнение, че регулаторът се е провалил в надзора.

"За национализация не трябва да се говори", каза още Добрев.

Подкрепи Economic.bg