Личните лекари обвиниха правителството в популизъм

Ако таксите за посещение бъдат фиксирани, те трябва да станат задължителни за всички, смятат от гилдията

Ако здравният министър внесе законови промени, с които да фиксира таксата за посещение при личен лекар, то не трябва да има пациенти, освободени от потребителска такса. Това предложи пред Дарик радио председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. По думите му около половината от пациентите, които посещават семейните си лекари, са освободени от потребителска такса.

Освен това трябва да има допълнителна алинея, според която за хората, за които една или друга институция и ведомство вземат решение, че те са освободени от такса, то същото това ведомство да осигури заплащането към съответните лекари, отбеляза Киров.

Той изчисли, че като се има предвид огромния брой освободени от потребителска такса и средния брой на прегледи годишно, става въпрос за около 300 000 лева за една година, които няма да постъпят при личните лекари.

Той отново обяви, че от гилдията са против отвързването на таксата от размера на минималната работна заплата, но „не са за 20 ст.” 

„Тук говорим за принципно неправилен начин на поведение и разсъждение, за инфантилен популизъм на чужд гръб", заяви Киров. И допълни, че действията на властта били „някакви хаотични движения". Въпросът е по какви критерии ще бъде определяна таксата. „Някой поглежда в тавана и казва толкова ще бъде”, предположи той.

Коментари: 0