Литва съди „Газпром“ за 1.5 млрд. евро

Балтийската държава настоява че руската компания е нарушила приватизационния договор с вдигането на цената на газа

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Литва внесе иск за 5 млрд. лита (1.5 млрд. евро) срещу руския газов монополист Газпром, предаде ИТАР-ТАСС. Според литовските власти тази сума е била надплатена за внесен в страната руски газ.

"Искът за нарушаване на споразуменията по формулата за определяне на цената на доставяния от "Газпром" газ е подаден пред Стокхолмския арбитраж", съобщи днес пред медиите министърът на енергетиката Арвидас Секмокас.

Според Литва руският концерн е нарушил условията "за доставка на газ по справедлива цена и според формулата, договорена при приватизацията на Lietuvos Dujos.

Литовската газова компания извършва закупуване, транспортиране, разпределение и крайна продажба на газ на литовска територия. Акционери в компанията са Е.ОН Рургаз (E.ON Ruhrgas) с 38.9%, "Газпром" с 37.1% и правителството на Литва с 17.7%.

"Газпром" е акционер в компанията от 2004 г. Компанията твърди, че от 2004 г. Според правителството на Литва именно тогава е било гласувано повишаване на цената за доставките на руски газ, като някои от членове на управителния съвет на Lietuvos Dujos неведнъж са "действали в полза не на националното предприятие, а на руския концерн", като по този начин един вид е "бил нарушен договорът за приватизация".

Според Секмокас за този период цената на 1000 кубични метра газ за Литва е нараснала от 84 долара до 497 долара.

Подкрепи Economic.bg