Лондон трябва да мисли как да задържи българите, не да ги гони

Българският евродепутат Ивайло Калфин направи изказване в Европейския парламент по повод негативната кампания, която Великобритания води срещу България

256 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Напоследък във Великобритания се разгърна напълно неприемлива и необоснована кампания срещу български и румънски граждани. Поводът е предстоящото либерализиране на трудовия пазар. И сега студентите от България и Румъния получават по-трудно разрешение за студентски труд и стажове във Великобритания, отколкото всички други европейски и неевропейски страни.

Това не са хора, които търсят помощи, а равноправие. Те са около 4 600 души и внасят годишно в британската икономика около 30 млн. евро от университетски такси и разходи за живот.

Няма никаква причина тази дискриминация, която противоречи на всякакви европейски принципи и норми, да продължава. Българските граждани не отиват във Великобритания, за да се облагодетелстват от социалната система. Фактите сочат, че те отиват да работят. По данни на Европейската комисия само един от 600 безработни в старите страни-членки е българин. Къде е заплахата?

Когато отпадаха визите, чувахме, че българските граждани щели да залеят Острова. Това не се случи. По последни данни българите във Великобритания са едва 35 хил. души, което е 0.05% от населението, или един човек на всеки 2 000 души. И това са хора, които работят или учат. Вие трябва да помислите как да ги задържите, а не как да се пазите от тях.

Подкрепи Economic.bg