3% от пушачите са отказали цигарите след забраната

61% от хората са доволни, че в заведенията не се пуши

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

3% от пушачите са се отказали от вредния навик след въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 16 - 20 януари 2013 г. сред 1000 души.

42% от интервюираните в настоящото проучване заявяват, че пушат. По-често това са мъже, хората на възраст до 49 години, хората със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи.

Забраната за пушене получава одобрението на по-голямата част от българите. 61% от интервюираните заявяват, че са "за" въведената преди шест месеца наредба. В тази група преобладават жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата.

Неодобрение към забраната за пушене изразяват 39% от анкетираните. По често "против" са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и живеещите в малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната идват от хората, които никога на са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%).

Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят, коментират анализаторите.

От НЦИОМ посочват, че по-голяма част от участвалите в изследването (58%) са непушачи – хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите.

Подкрепи Economic.bg