Неравенството между регионите в страната се задълбочава

Банковият сектор е прекалено предпазлив

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Икономическото развитие в България буксуваше на едно място през цялата 2012 г. Това е изводът на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) за състоянието на икономиката ни в началото на годината. Центърът предостави днес редовния си тримесечен доклад "Икономиката на България".

"Въпреки добрите първи две тримесечия, оптимизмът през втората половина на годината изчезна. Лошата новина е, че застоят най-вероятно ще продължи и през 2013 г. Това показват последните месечни данни за България и международните прогнози за динамиката на общоевропейската икономика", се казва в отчета.

"За разлика от 2012 г., през 2013 г. повечето сектори на икономиката ще завършат на плюс", коментира председателят на ЦИР Георги Прохаски. Той отбеляза, че седем от десет сектора са достигнали своя предкризисен максимум и бележат минимален ръст.  

За поредна година негативна тенденция е задълбочаването на неравенството между отделните регионите в страната. В най-изостаналите икономически райони се наблюдава и най-голяма безработица. За 2013 г. очакваната регистрирана ще бъде около 12%, а хармонизираната - до 13%.

Георги Прохаски коментира също думите на вицепремиера Симеон Дянков, който обвини банковия сектор в прекалена предпазливост при финансирането на частния бизнес. "В думите на министър Дянков има истина. Банковият сектор е прекалено консервативен. Сега е моментът активни действия и стимулиране на предприемачите. Само по този начин икономиката ни ще отбележи осезаем ръст.", коментира той.

Основните препоръки, които анализаторите от ЦИР предлагат са насочени към подобряването на бизнес климата и стимулирането на частните инвестиции. "Нужно е административно облекчаване на частния сектор, което може да бъде постигнато най-вече чрез по-бързото влизане в експлоатация на електронното правителство", отбеляза още Прохаски.


Подкрепи Economic.bg