Ресторантите ще изхвърлят храни в специални контейнери

Бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до тези отпадъци, категоричен бе Мирослав Найденов

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Заведенията за хранене ще трябва да изхвърлят отпадъци в специални контейнери. След това количествата ще бъдат репатрирани до екарисаж. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, по време на обществено обсъждане на промените в Закона за храните с браншовите организации.

Министърът призна, че новите мерки не срещат одобрението на ресторантьорите. Изискванията обаче са на Европейския съюз и за тях настояват от Европейската комисия и по специално от Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители”, подчерта Найденов.  

По думите му, новите контейнери ще се затварят и ще предпазват от зарази. Те могат да стоят в складовете на заведенията, предложи Найденов.

"Бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до отпадъците на ресторантите. В момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до голям риск от разпространение на зарази", коментира Мирослав Найденов.

Новите текстовете са залегнали в предложението за промени в Закона за храните и в момента се обсъждат от представители на министерството и браншовите организации.

Подкрепи Economic.bg