Лондонско кафе таксува само за престой

Ziferblatt предлага напълно безплатно горещо кафе, вкусни бисквити, неограничен WiFi, но минута престой струва 3 пенса (около 5 цента)

168 ~ 1 мин. четене

В Лондон откриха първото по рода си кафене, което таксува клиентите си само за престой. За всяка прекарана в заведението минута дължите 3 пенса (около 5 цента). Мястото обаче предлага напълно безплатно горещо кафе, вкусни бисквити, неограничен WiFi.

Времето се отброява не с апарати, а с обикновени часовници. Моделът вече е доказан в Русия, където веригата Ziferblatt посреща над 30 000 клиенти на месец.

Заведението е по-скоро социален експеримент. Идеята била да се създаде „свободно пространство“, където посетителите се третират по-скоро като наематели, а не като клиенти. Понякога дори се налага сами да измият чиниите си.

Ziferblatt означава циферблат на руски и немски език. Идеята е гостите да вземат будилник от шкафа при пристигането си и накрая заплащат времето, което са оползотворили в заведението. Няма изискване за минимален срок.

Гостите могат на самообслужване да си приготвят храна в кухнята или пък сами да си приготвят напитките. Има дори и пиано, на което сами да изберете музикалния съпровод на престоя си в кафенето.

Коментари: 0