Lufthansa повишава печалбата си въпреки стачките

Приходите са нараснали с 6.2 процента до 8.31 млрд. евро през третото тримесечие

Германската Lufthansa повиши печалбата си през периода въпреки протестите на персонала й, съобщават световните медии. Печалбата й е скочила с 30 процента през третото тримесечие въпреки стачката и високите цени на горивата.

Компанията уточни, че е намалила разходите си, а освен това резултатите й са подкрепени от добрите печалби в подразделенията за ремонт и кетъринг на самолети на други компании. Главният изпълнителен директор Кристоф Франц посочи, че компанията ще увеличи усилията си за намаляване на разходите. "Нямаме равнището на рентабилност, от което се нуждаем", допълни той. Целта е по този начин компанията да се справи с все по-голямата конкуренция от нискобюджетни авиокомпании и държавните авиопревозвачи от Близкия Изток.

Чистата печалба е достигнала 642 млн. евро спрямо 494 млн. за същия период година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за печалба само от 225 млн. евро. Приходите са нараснали с 6.2 процента до 8.31 млрд. евро. Стачките на стюардите и стюардесите между 31 август и 7 септември струваха на компанията 33 млн. евро.

Европейските авиокомпании се борят с конкуренцията на нискобюджетните превозвачи и държавните авиокомпании от Персийския залив и намаляват разходите си. Една от мерките е намаляване на персонала, като Air France-KLM вече обяви, че се раздели с 5000 души, а Lufthansa - с 3500.

Коментари: 0