Лъжат ни с евтини компютри в интернет

Един от най-честите случаи на измама е оферта за висококачествени преносими машини на много ниски цени, казват от Western Union

Потребителите трябва да бъдат много предпазливи, когато решават да участват в търгове или обяви за стоки на изгодни цени в интернет. В повечето случаи оферти, които изглеждат твърде хубави, за да са истински, всъщност крият измамни механизми, които да подмамят жертвите, предушпреждават от Western Union.

Един от най-честите случаи, в които този модел се прилага, е оферта за висококачествени преносими компютри на много ниски цени. Офертата е публикувана от измамниците на сайтове за електронна търговия в интернет или в обявите в печатните издания. След като потенциалният купувач прояви интерес към продукта, предполагаемият продавач иска авансово плащане или пълната цена на продукта, като изисква сумата да бъде прехвърлени чрез компания за трансфер на пари, каквато е Western Union.

Обикновено с продавача може да се контактува само с имейл, тъй като той твърди, че живее в чужбина. За да не буди подозрения, измамникът казва на жертвата да изпрати парите на името на нейни роднини, но изисква доказателството за направеното плащане. Така след като получи данните за транзакцията от жертвата, измамникът взима парите, използвайки фалшив документ за самоличност, и изчезва.

„Най-важното което потребителите, ползващи услугата за трансфер на пари, трябва да имат предвид, е никога да не разкриват информация за транзакцията на лице, което не познават лично или не могат да му имат пълно доверие”, каза Даниела Будуреа, регионален директор на Western Union за Румъния и България.

Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани, посочват от компанията. Въпреки че има много схеми за измами, много от тях използват общи елементи, които могат да бъдат предупредителни сигнали, коио да помогнат на потребителите да се предпазят от измама.

От компанията съветват да не се използват услуги за трансфер на пари при заплащане на покупки по интернет, да не се пращат пари на хора, които не познавате лично, чрез услугите за трансфер на пари, винаги бъдете внимателни, когато ви се иска за авансово плащане за интернет оферта. Също така уверете се, че офертата е истинска, бъдете предпазливи с хора, които казват, че в момента живеят в друга държава или са извън страната по бизнес. Измамниците обикновено казват това на  жертвите, за да оправдаят защо не могат да се срещнат лично. Бъдете внимателни и когато отсрещната страна предпочита да общува само чрез електронна поща. Уверете се че уебсайтът, откъдето пазарувате, предлага гаранция за доставката.

Коментари: 0