"Лукойл": Уволненията в митниците са разчистване на сметки

Компанията обвини директно шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че заплашва със саморазправа директора на "Лукойл Нефтохим Бургас"

300 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Лукойл" се оплака на финансовия министър Калин Христов, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов си е позволил да заплашва със саморазправа директора на компанията. Обвиненията идват два дни, след като директорът на Митница Бругас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев бяха уволнени, защото "са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад - Нефтопристанище Росенец на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД".

В писмо до медиите пресцентъра на компанията обяснява, че Танов се опитва да накърни името на компанията, въпреки че уволненията са "разчистване на сметки между служители на агенцията". В съобщението на "Лукойл" се казва още, че шефът на митниците Ваньо Танов си е позволил да заплашва със саморазправа директора на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Ето го пълния текст на прессъобщението:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с широко разпространеното от Агенция "Митници" прессъобщение за дисциплинарни производства срещу митнически служители в митница - Бургас, в което за пореден път се прави опит да се накърни името на компанията "Лукойл", с внушения, че от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД незаконно са източвани огромни количества горива, пресслужбата на "Лукойл България" ЕООД е упълномощена да съобщи следното.

На 08.04.2013 г. поради преминаване към нова система на разплащане със своите клиенти "Лукойл Нефтохим Бургас" АД напълно в своите права съгласно Закона за измерванията се възползва от законното си право да направи проверка на измервателни системи. Компанията се обръща към компетентното митническо учреждение - митница - Бургас, с искане за целите на метрологичната проверка митническите служители да демонтират част от пломбите, което по никакъв начин не променя верността на техните показатели. Два дни по-късно, преди приключване процедурата по метрологичната проверката, служители на митници - Бургас, отново поставят митнически пломби на измервателните устройства и така се преустановява възможността за провеждане на проверката.

На 11.04.2013 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е получила писмо за съответствие от Агенция "Митници", с което се удостоверява, че "Лукойл Нефтохим" е изпълнило напълно и своевременно новите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове съгласно Наредба №3 от 19.02.2010 г.

С вчерашното си съобщение, което по същество представлява чисто вътрешномитнически проблем и разчистване на сметки между служители на агенцията, отново се прави опит да се създаде пред обществеността усещането, че в "Лукойл" има нещо непрозрачно и се извършват незаконни действия. Както обикновено, за авторите на този текст е безразлично, че се правят внушения, целящи да засегнат доброто име на компанията и накърнят нейния авторитет в българското общество. Вместо да признаят факта, че огромните средства, вложени в така наречената прецизна техника, не дават необходимия резултат и че въпреки милионите, вложени от държавата и още повечето милиони, вложени от "Лукойл", Агенция "Митници" и нейните служители са безпомощни да се възползват от тази прескъпа техника. Ръководителят на Агенция "Митници" в България продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания без всякакви основания.

Нещо повече, в личен и надлежно регистриран разговор с ръководителя на "Лукойл Нефтохим Бургас" лицето Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция "Митници" и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа.

За обществото ще остане тайна, че само 24 часа по-късно Агенция "Митници" заявява, че "засега" не вижда основание за отнемане на лиценза на Нефтопристанище Росенец и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания "Лукойл". Очевидно за ръководителя на Агенция "Митници" заглавия в пресата като "От "Лукойл" се точи гориво" представляват рутинна част от упражнението му да злепоставя при всяка възможност името на компанията, да създава напрежение между нея и българското общество и да нагнетява мрачни краски около образа на компанията.

За действията на г-н Танов и за заплахите, отправени без никакъв, дори и формален повод, върху ръководството на компанията, "Лукойл" е сигнализирала министъра на финансите в България.


Пресслужба


Подкрепи Economic.bg