"МКБ Юнионбанк" изчислява най-прозрачно лихвите по кредитите

Банката използва пазарен индекс, изчисляван и публикуван от независим от нея източник

168 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"МКБ Юнионбанк" изчислява най-прозрачно и най-разбираемо за клиентите лихвата по потребителските и ипотечни кредити за физически лица. Това става ясно от представително изследване на "Активни потребители". Банката използва пазарен индекс, изчисляван и публикуван от независим от нея източник. Такива индекси са Софибор, EURIBOR и LIBOR.

Според изследването обаче преобладаващата част от банките формират лихвите си по собствена методология и вътрешно определен базов лихвен процент.

В проучването-тест на асоциацията, се казва още, че при "кредит, отпуснат при референтен лихвен процент, определян въз основа на индекс, (каквато е политиката на "МКБ Юнионбанк") кредитополучателят: знае изчерпателно и разбира еднозначно показателите, от които зависи лихвата му, може да определи вероятния диапазон на изменение на лихвата по време на заема (въз основа на исторически данни за движението на индекса) и може самостоятелно да изчисли лихвата си при всяка промяна на индекса и така да провери изчисленията на банката".

"Дългосрочна политика на "МКБ Юнионбанк" е откритостта, честността и прозрачността в отношенията ни с клиентите. За нас е важно да няма скрити условия, дребен шрифт в договорите ни или пък неяснота как формираме лихвите си", коментира Мария Илиева, главен изпълнителен директор на банката.

Подкрепи Economic.bg