МОСВ: Без строежи на дюните в Несебър

Министерството призова инвеститора засега да се въздържа от строителство до произнасяне на РИОСВ

Снимка: БГНЕС

204 ~ 2 мин. четене

Да не започват строително-монтажни работи в местността "Кокала" край Несебър до ново произнасяне на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Бургас. За това призоваха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) инвеститора на дюните "Сле Груп". Призивът идва 4 дни, след като Апелативният съд в Бургас свали забраната за строителство върху несебърските дюни, и ден, след като новината обиколи всички медии, съобщава bTV.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е възложила на директора на РИОСВ-Бургас да проведе среща на всички заинтересовани страни, на която ще участват Министерството на инвестиционното проектиране (МИП), областния управител, Окръжна прокуратура, кмета на община Несебър, РДНСК и възложителя на инвестиционното предложение.

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала", в землището на Несебър, попада в защитена зона "Ахелой- Равда - Несебър" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с наличие на пясъчни дюни от приоритетен за опазване тип местообитание "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)". 

Казусът датира още от 27 ноември 2012 г., когато апетитният терен е продаден от Земеделското министерство на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици, обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници. 

Разследването на схемата за застрояване на несебърските дюни още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март. Чака се резултатът от комплексна експертиза, която да установи как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от Горския фонд.

Към настоящия момент обаче няма възможност както да бъде обжалвано решението на Административния съд в Бургас, така и да се отмени разрешението за строеж на главния архитект на община Несебър. Строежът се води четвърта категория и е под контрола на община Несебър, а не на държавата и само местната власт може да спре строителството.

Подкрепи Economic.bg