Шотландски остров минава изцяло на "зелен" ток

Остров Ейг ще е първият, който произвежда и консумира само възобновяема енергия

3674 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Шотландският остров Ейг възнамерява да стане първият такъв в света, който ще използва изцяло възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), пише специализираното издание VentureBeat. 

В момента там се създава мрежа от слънчеви панели, вятърни турбини и хидроелектроцентрали, които да заместят индивидуалните дизелови генератори - основният източник на електричество за острова доскоро. Допреди няколко години, разчитащият на генератори остров дори изобщо не е имал електрическа мрежа.

Местоположението на Ейг в близост до Атлантическия океан и екстремните климатични условия се смятат за идеална предпоставка за производство на чиста енергия: "Честите дъждовни бури, които изглеждат като недостатък за живота на острова, могат да помогнат на хидроцентралите да генерират излишък от електричество".

Енергията се използва от жителите на острова според определени правила и всеки един от тях има думата за това как да се изпълнява програмата за "зелена" енергия. До 1997 г. Ейг се е притежавал от един собственик, но вече всеки жител е съсобственик. Живелите на острова повече от шест месеца стават членове на комитета на жителите, който е отговорен за инфраструктурата.

В момента 85% от необходимия ток се произвежда от ВЕИ-тата, а за останалите 15% обитателите на зеления остров все още разчитат на генераторите.

Подкрепи Economic.bg