МОСВ събира идеи за отпадъците

5 организации наградени за Европейската седмица за прекратяване образуването на отпадъци

Автор: Таня Киркова

МОСВ кани граждани, общини, неправителствени организации, фирми и институции да представят свои идеи изготвяне на Национален план за предотвратяване образуването на отпадъци.
Поканата е обявена на интернет страницата на екоминистерството, съобщи министър Нона Караджова по време на връчване на наградите  на спечелилите  конкурса на  Асоциацията на общините  за проекти , свързани с  Европейската зелена седмица  за „Намаляване образуването на отпадъци”.

 

Над 1000 проекта в 25 европейски държави са участвали в Европейската зелена седмица.  67 проекти от България са кандидатствали  в националния конкурс по темата.  5 –те наградени участници  ще се включат в класацията на Общоевропейското състезание.   
В категория Неправителствени организации  наградата получи „Екосвят Родопи”.

В категория „Общини” печели  с два проекта . От въвеждането на електронните комуникации в структурата на общината  само за 5 работни дни са спестени над 3000 листа хартия . Много успешен е започналия през септември проект за домашно компостиране  с 60 компостиращи съда  който започнал пилотно в село в общината.  В категория „Детски градини – наградата  бе връчена на „целодневна детска градина „Слъчице”. От областните администрации най-добро е представянето на  Софийска област.  Тя привлякла със свой проект да се включат 14 области и 5 регионални организации от Софияска област . С 35% се намалило използването на  хартия били събрани 2,06 алуминиеви отпадъци , въвели нови механизми в деловодната система. В проекта се включили 4 министерства , включително Министерски съвет.

В категория „Училище” наградата  на „Зелената европейска седмица” спечели Училище „Васил Левски” в Разград  със слънчевите колектори за подгряване на вода и своята е-картичка, изрисувана от ученици на темата „Отпадъци”.

 

Коментари: 0