МВФ: Кризата ще продължи 10 години

Според главния икономист на фонда Оливие Бланшар кредиторите трябва да се подготвят да отпишат част от вземанията си към задлъжнелите държави

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовата криза, обхванала глобалната икономика през 2008 г. ще продължи 10 години. Това каза главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар в интервю за унгарския сайт  Portfolio.hu. Според него отписването на задълженията на държавите с дългови проблеми е неизбежно, но това трябва да стане без да се задушава икономическия растеж.

"Все още не можем да говорим за загубено десетилетие, но със сигурност ще отнеме поне десет години, от началото началото на кризата, за да може световната икономика да се върне към добрите времена", каза Бланшар.

В интервюто той коментира и позицията на Германия относно мерките за евентуално разрешаване на кризата. "Германия трябва да приеме по-висока инфлация и да използва цялата си икономическа мощ, за да реши европейските проблеми", добавя икономистът.

Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се стреми да поддържа инфлация в рамките на 2% в еврозоната. Той е на мнение, че основните държави във валутния съюз трябва да поддържат по-висока инфлация. Германия обаче е твърде против, тъй като страната все още помни хиперинфлацията от 1920 г., към която не иска да се връща никога.

"В известен смисъл по-високата инфлация в Германия трябва да се приема за необходима и желателна", коментира Бланшар. Според него това няма да доведе до хиперинфлация.

Подкрепи Economic.bg