МВФ оряза прогнозата за глобален икономически ръст

Фондът става все по-песимистичен за изгледите към БВП в Еврозоната

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за растеж на глобална икономика. Управниците на фонда призоваха европейските политици да използват "агресивна" парична политика, тъй като втората поредна година на свиване на икономиката в Еврозоната ще доведе до изостава на икономическото възстановяване в региона след останалата част на света, предаде Bloomberg.

Новата прогноза е за повишение на световната икономика с 3.3% през тази година, докато януарската прогноза беше за ръст от 3.5%. Базираният във Вашингтон фонд намалява прогнозата си за развитие на световната икономика за 2013 г. за четвърти пореден път.

МВФ прогнозира и по-голямо намаление на Брутния вътрешен продукт (БВП) на Еврозоната, като последните очаквания са икономиката на 17-членния блок да се свие с 0.3% през 2013 г., докато януарската прогноза вещаеше намаляване на БВП с 0.2%. Негативните очаквания идват, след като и Франция последва свиването в Испания и Италия.

"Европа трябва да направи всичко възможно, за да повиши търсенето в частния сектор", коментира главният икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Подкрепи Economic.bg