МВФ препоръча на Гърция да "подстриже" дълга на домакинствата

Общите задължения на физическите лица се оценяват на 227.7 млрд. евро

3578 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Гърция да "подстриже" дълговете на физически лица, за да може страната да си поеме глътка въздух, пишат гръцки медии. Препоръката на фонда идва в момент, когато над половин милион домакинства и предприятия в Гърция не могат да си плащат задълженията към банките.

В края на 2012 г. лошите кредити в Гърция надхвърлиха 55 млрд. евро. Общите задължения на физическите лица се оценяват на 227.7 млрд. евро, което означава, че всеки четвърти заем в страната не се обслужва. МВФ смята, че "подстригването" на дълговете на физическите лица е единственото решение, тъй като, ако те останат високи на фона на икономическото бездействие в страната, няма да има нито растеж, нито развитие на гръцката икономика.

Представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ предстои да инспектират изпълнението на бюджета и реализираните от правителството мерки за икономии. В разговорите се очаква акцентът да падне върху исканите от кредиторите съкращения в държавния сектор, върху приватизацията и бюджета. Събираемостта на приходите в бюджета сериозно изостава.

Гърция трябва да получи през март още 2.8 млрд. евро, като за целта от правителството се изисква да изготви план за съкращения в държавния сектор до края на 2014 г. Тази година се очаква 25 хиляди държавни служители да бъдат съкратени от работа.

Подкрепи Economic.bg