Майките излизат на протест

Те настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки

Майки от цялата страна излизат днес на национален протест срещу безхаберието на държавата към децата.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки, освен това да те да бъдат плащани за всички, а не само на родители с доходи под 30 лева. Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци. Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години.

Други техни искания са за подобрени условия в ясли и градини - разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в груп. Според тях, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение. Протестиращите искат промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време.

Протестите ще започнат в 12 часа пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата Народното събрание в София.

Коментари: 0