Малко Kiwi поставя България на картата на „зелените“ коли

По родните пътищата вече се движат малко над 50 електромобили

Автор: Мария Владимирова

Едно малко Kiwi поставя Бълагрия на картата на „зелените“ коли. Става дума за електромобилът Kiwi, сглобяван у нас. Той вече е достъпен за клиенти, заявиха за economymagazine.bg от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Малката двуместна кола се сглобява в Бургас, където пристигат и частите от Китай.

В момента тече процедурата за  узаконяване на модела според българското законодателство, а очакванията са регистрацията да бъде факт в края на ноември 2012г.

Запитвания и поръчки обаче вече се приемат на адреса на клъстера, добавиха от там, като се похвалиха, че средно на ден получават 2-3 запитвания. Основното предимство на Kiwi е цената. От ИКЕМ са категорични, че моделът е най-евтиният електромобил в България и харчи само 0,01 лв./км.

С едно зареждане колата изминава до 150 километра. Максималната скорост, която може да развие е 85 км/ч. Колата разполага с два акумулатора с тегло 320 килограма.  Единична цена на автомобила е малко над 10 000 евро без ДДС.

Засега моделът се предлага само на българския пазар, но от фирмата обясняват, че вече са в ход преговори за продажби на автомобила в съседни на България държави, както и в някои страни-членки на ЕС.

От индустриалния клъстър посочиха, че в момента в България работят 13 зарядни колонки.

По данни на асоциацията новозакупени електромобили в момента в България са около 10. По родните пътищата се движат малко над 50 електромобили. Електрическите превозни средства (в т.ч. и хибриди, и някои превозни средства, задвижвани с алтернативни горива) в движение са над 1000.

Миналата седмица кабинетът одобри и национален план за електрическата мобилност, който би трябвало да способства за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства у нас. В програмата се предвижда държавата да отпуска бонус от 5000 лева за всеки, който реши да си  купи "зелен" автомобил.

Това от асоциацията приемат като ясен знак от страна на държавата, че електрическата мобилност у нас ще бъде подкрепена. „Приетите мерки насърчават както бизнеса, така и държавните институции да закупуват електромобили, които да бъдат част от техните автопаркове”, коментира за агенция „Икономика” Иван Костов, главен секретар на ИКЕМ.

Коментари: 0