Мамят ни мними данъчни

Служителите ни не приемат пари в брой, предупреждават от Националната агенция за приходите

6382 ~ 1 мин. четене

Мними данъчни дебнат гражданите, предупредиха от Националната агенция по приходите /НАП/. От ведомството обръщат внимание заради зачестили случаи на измами.

Служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка и никога не вземат пари кеш, се посочва в прессъобщение на данъчната агенция. Поводът са засечени опити за измама заради интензивните проверки за наличие на дистанционна връзка на касовите апарати.

Служителите на НАП не приемат и не изискват плащания в брой,  всички дължими суми по глоби и актове се заплащат безкасово, по банковите сметки на териториалните дирекции на НАП. Искането на пари в брой е или измама, или корупция, за която всеки гражданин незабавно трябва да сигнализира в НАП и МВР.

От НАП подчертават, че служебната карта на данъчните служители е отпечатана на хартия и защитена с воден знак. На гърба на документа са изписани всички права, които данъчните имат по време на проверката. Служебната карта съдържа също номер, дата на издаване, трите имена на служителя, ЕГН, длъжност, териториална дирекция и звеното, в което работи данъчния, както и снимка.

При съмнение за автентичността на служебна карта, гражданите могат да запишат номера й и да се обадят на 0700 18 700, за да разберат дали проверяващият ги инспектор наистина работи в НАП. Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за нарушения и корупционни прояви на цената на градски разговор от цялата страна. Сигнали се приемат от понеделник до петък от 9,00 до 17, 30 ч.Подкрепи Economic.bg