Манчестър Юнайтед търси 100 млн. долара от борсата

Миналата година клубът планираше да набере 1 млрд. долара, от напиталовия пазар в Сингапур, а сега изборът му е САЩ

Британският футболен клуб Манчестър Юнайтед е подал документи за първично публично предлагане (IPO), с което клуба ще търси до 100 млн. долара, съобщиха международните агенции. Документите вече са подадени в щатската комисия по ценните книжа и фондовите борси. Акциите ще се предлагат на борсата в Ню Йорк.

Миналата година един от най-популярните клубове искаше да набере 1 млрд. долара чрез IPO в Сингапур, но плановете се провалиха заради волатилността на пазарите. Юнайтед ще използва набраните средства, за да погаси стари задължения.

Клубът беше придобит през 2005 от фамилията Глейзър. Милиардерите и инвеститори в спортни клубове притежават и отбора по американски футбол Tampa Bay Buccaneers.

Намерението за първично публично предлагане на акции на спортен клуб е първото в САЩ за последните повече от 10 години, припомня Marketwatch. Последното IPO беше на бейзболния Кливланд. Клубът стана публична компания през 1998 г.

Към 31 март 2012 г. деветмесечната печалба на Манчестър Юнайтед достигна 38,2 млн. паунда, спрямо 13,3 млн. паунда за съпоставимия период на миналата година. Приходите за периода са нараснали с 6,1% на годишна база до 245,8 млн. паунда.

Коментари: 0