Марешки: Цените на лекарствата могат да паднат с 25-30%

По думите му дистрибуторите работят с 6-9% надценка

7184 ~ 1 мин. четене

„За да падната цените на лекарствата трябва да се намалят надценките на аптеките и на дистрибуторите. Не трябва да правим закон, за да забогатеят 100-200 фармацева, а за хората“. Това каза Веселин Марешки пред Нова телевизия.

„Първият проблем са дистрибуторите. Те работят с 6-9% надценка. Отделно от това получават често от самите производители отстъпки от порядъка на около 10%. При тях може да се намали надценката с 5%, същото важи и за аптеките. По този начин цените ще спаднат с 15%. Против съм и ДДС върху лекасртвата, което ще доведе до още 20% в цените“, каза той. Това ще доведе до понижаване на цените с 25-30%.

По думите му това че ще се намалят цените на лекарствата с 2% не означава, че ще фалират аптеки и ще бъдат уволнени фармацевти.

Според него след това трябва да спре източването на Здравната каса. „Спирайки източването ще се получават едни пари, с които да се увличат лимитите, които Касата доплаща“, категоричен беше той.

19 април 2010 г. той е предложил антикризисни мерки, които са дадени на премиера Бойко Борисов, но и досега нищо не е направено.

Подкрепи Economic.bg