Маргарита Попова с открит огън по Плевнелиев

Президентството не е партийна централа, категорична е тя

Имаше опити да не говоря публично, видя се по медиите. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в ефира на Нова Телевизия, където коментира актуалната политическа ситуация и отношенията й с държавния глава Росен Плевнелиев. Тя обаче не уточни кой точно ѝ забранява да говори и за какво.

„Не можем да делим хората на отбори”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г. Тогава се създало и впечатлението, че от Президентството се изпращат послания само към една част на населението.

Тя обаче отхвърли както предложенията за процедура за импийчмънт на Плевнелиев, така и подсказванията към нея да си подаде оставката, както това направи вицепрезидентът Блага Димитрова, когато не бе съгласна с президента Желю Желев: "Няма да се поддам на внушения".

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

По отношение на въпроса с Временната анкетна комисия за „срещите на висши държавни служители с представители на ЕРП-та”, която беше направена заради Плевнелиев, Попова подчерта, че президентът не е длъжен да отиде и парламентът не може да го задължи. Евентуално изслушване може да има само заради добра воля, смята тя. И добави, че Плевнелиев може да иде пред Народното събрание и по достолепен начин да изрази позицията на обединението, без да се обяснява на някого, защото президентската институция е символ на обединението.

Припомняме, че комисията беше създадена по предложение на "Атака”, а поводът беше необявена предварително среща на президента с шеф на EVN.  Държавният глава вече обяви, че няма да се яви пред комисията, защото така ще се наруши балансът на институциите. 

"Това, което се случва в парламента във връзка с някаква комисия не е добро да се случва, не е добро не само за президентската институция, но и за парламента и за всички граждани. Думите "противоречи на конституцията" станаха много евтини, всеки ги употребява", добави Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националният интерес”. Причината – в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм. „Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Коментари: 0