Паундът поевтиня след 16-месечен връх спрямо еврото

Паладият достигна върхове от 2011 заради напрежението в ЮАР

В сряда британският паунд падна от 16- месечният  си връх спрямо еврото , а спрямо долара достигна едномесечно дъно, след като от АЦБ изненадаха инвеститорите, заявявайки, че нямат планове за затягане на паричната политика в близко бъдеще.

Еврото запази скромните си печалби спрямо долара, но падна до 2- и половина месечно дъно спрямо японската йена, въпреки помощта на азиатските централни банки, които купуваха в опит да ограничат силата на собствените си валути.

Интервенциите на централни банки, като тази на Южна Корея и Китай се опитаха да възпрат загубите на единната валута, предизвикан от нарастващите очаквания, че ЕЦБ ще разхлаби паричната политика през юни в опита да обуздае дефлационния натиск. Главният икономист на МВФ даде 25% шанс Еврозоната да изпадне в дефлация до края на 2015.

Неочакваното нарастване на индекса на производствените цени в САЩ през април предизвика краткотрайно търсене на долари, след като стойността му достигна 1- и половина годишно дъно.

Еврото се изкачи до стойности над 1.37 долара, след което тества нивото 5 пъти. Последно единната валута се разменяше на печалба от 0,07% за 1.3712 долара. Спрямо паунда, еврото поскъпна с 0,40% до 81.77 пенса, отдалечавайки се от новото 16- месечно дъно на 81.26. Спрямо йената, европейската валута достигна 2- и половина месечно дъно на 139.42 йени, губейки 0,41%. Доларът също падна спрямо йената с 0,41% до 101.83.

Паундът изгуби основа, след като АЦБ опроверга очакванията за увеличение на лихвения процент през идната една година, заявявайки, че възстановяването на икономиката на Великобритания е на ранен етап. От банката също така отбелязаха лекото влошаване на пазара на труда и понижиха прогнозата си за нивото на безработица през следващите няколко години.

Паундът достигна едномесечно дъно на 1.6753 долара след обявяването на доклада за инфлацията, падайки от около 1.6820, а последно се разменяше на загуба от 0,36% за 1.6768 долара. В доклада си АЦБ отбеляза, че поскъпването на паунда е предизвикало низходящ натиск върху инфлацията.

Паладият достигна върхове от 2011 заради напрежението в ЮАР

Паладият достигна 2- и половина годишен връх в сряда, тъй като металите от групата на платината продължиха сензационния си възход, породен от продължаващите притеснения относно доставките от основните производители в Южна Африка, докато златото поскъпна поради очакванията за още стимулативни мерки от страна на Европа.

Кюлчетата спечелиха 1%, след като възвръщаемостите на американските правителствени облигации достигнаха едногодишно дъно, след като източници обявиха, че намаляването на лихвите на ЕЦБ следващия месец е “сигурна работа”. Техническото купуване също подкрепи метала, след като бяха задействани стопове.

Най- дългата и скъпа досега стачка в Южна Африка взе насилствен обрат през последните дни, когато бяха убити 4 миньори, докато все повече служители се опитваха да се явят на работа при най- големите производители на платина в света.

Въпреки че работниците се опитаха да се върнат на работа, цените нараснаха, тъй като дилърите се подготвиха за бавно възобновяване на работата в някои от най- големите мини в света след 16- седмичната стачка, която блокира близо 40% от световния добив.

Южна Африка е най- големия производител на платина в света и втория най- голям производител на паладий след Русия. Подобрявайки най- силния си еднодневен ръст от началото на януари до сега, платината нарасна с 2,08% до 1 479.75 долара за тройунция, като по- рано през деня достигна 2- и половина годишен връх на  1 483.50. Паладият поскъпна до 827.50 долара за тройунция, което е най- доброто му ниво от август 2011 насам. Цените бяха на печалба от 1,5% по време на късната нюйоркска търговия на 825 долара.

Спот цените на златото бяха на печалба от 1% до 1 305.39 долара за тройунция, а американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 0.85% до 1305.90 долара за тройунция, реализирайки най- големия си интрадневен ръст от 2 май до сега.

Облигациите поскъпнаха, въпреки че цените на едро в САЩ нараснаха с 0,6% през април, което е най- големият им ръст за последните година и половина, давайки знак, че инфлационният натиск може да се натрупва.

Среброто нарасна до едномесечен връх на 19.97 долара за тройунция след новината, че 117- годишният Лондонски фикс, използван като световен еталон за цената, ще спре да съществува през август.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0