Марио Драги доказа, че е човек на действията

Детайлите обаче показаха колко ограничена е ЕЦБ

120 ~ 2 мин. четене

Ако Марио Драги е искал да впечатли финансовите пазари, то президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) го направи по най-правилния начин. Намаление на лихвите с 25 базови пункта и още една година на неограничено кредитиране на банките в региона, което доведе до спад на еврото, намаление на доходността по облигациите и моментален ръст (дори и временен) на акциите.

И въпреки това детайлите показаха колко ограничена е ЕЦБ. Нейните действия намаляват средносрочните лихви на паричните пазари и облекчават страничните ефекти от нейната експериментална монетарна политика, но в същото време я оставят с все по-малко опции ако инфлацията продължи да пада.

Да започнем с разширението на "пълното отдаване на средства", кредитиране в размер колкото е необходим на банките. Допълнителната година избягва риска от липса на свежи пари в началото на 2015 г., когато остатъка от специалните 3-годишни заеми на ЕЦБ трябва да бъдат изплатени. В същото време по-ранното изплащане на стотици милиарди евро от банките възползвали се от това кредитиране ще направи лихвения процент на ЕЦБ по-малко ефективен. Той беше свален до 0.25%, но банките съобщават, че така или иначе си заемат средства при 0.1% лихва. Защо обаче официалната лихва има значение?

Поради две причини. Първата е, че тя е бъдеща насока. ЕЦБ заявява, че ще задържи лихвите на ниски нива за продължителен период от време. Дилърите очакват цената на парите да се върне към нормалната през 2015 г. Двугодишните суапи Еониа, които се базират на бъдещите лихви, бяха през септември на нива от почти 0.4%. ЕЦБ ограничава този процент, който е важен докато се изплащат дългосрочните заеми и около нас остават по-малко евро, които да държат лихвите ниски.

Второ, действията усилват доверието в ЕЦБ. Дилърите бяха започнали да подозират, че Драги всъщност е само една плетеница от приказки. Всичко от банковата политика до спасяването на еврото и възможността за отрицателни лихви беше само думи. Намалението на лихвите може да има ограничен ефект, но то прави отрицателните лихви по-вероятно. Драги заяви, че отрицателните лихви са част от неговия арсенал. Ако инфлацията продължи да пада той ще трябва да убеди дилърите, че отново ще действа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg