Марио Драги подкрепи еврото

С изказванията си през седмицата президентът на Европейската централна банка изтриха загубите от последните три седмици

6758 ~ 2 мин. четене

Еврото започна седмицата със спад и записа ново двугодишно дъно, но в четвъртък намери подкрепа в лицето на Марио Драги и бързо компенсира загубите от последните 3 седмици. Президентът на ЕЦБ заяви, че еврото е много по-силно отколкото хората си мислят, тъй като е направен значителен прогрес през последните шест месеца, който още не се е проявил. Той допълни още, че ЕЦБ ще направи всичко, което е необходимо за да подкрепи единната валута.

Тези коментари дойдоха, след като испанските политици призоваха ЕЦБ да направи повече в борбата с финансовата нестабилност, която тази седмица доведе до ръст на  доходността на испанските облигации до рекордно за еврозоната ниво от 7.7%. През тази седмица на преден план отново излязоха спекулациите, че Мадрид ще поиска пълен пакет от финансови стимули заради високата задлъжнялост на страната. Ефектът от поетите ангажименти за бюджетни икономии и реформи е забавен, а високите цени на финансиране, заради постоянно нарастващите лихви по държавните облигации, забавят допълнително възстановяването и ерозират доверието в четвъртата по големина икономика на еврозоната.

Подновени бяха и опасенията за фалит на Гърция. Според лидерът на гръцката партия Сириза, Алексис Ципрас, мерките за икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори, ще доведат до социален и икономически срив до края на лятото. Ципрас настоя за спешен европейски съвет, на който да се обсъди гръцката криза, която все още тревожи пазарите и останалите страни от еврозоната.

Акцентът за следващата седмица ще бъде срещата на Федералният резерв, на която ще се обсъжда монетарната политика на банката. Всеки намек за разширяване на програмата за изкупуване на активи позната още като „количествени улеснения“, ще окаже подкрепа на еврото и ще стимулира риск апетита на финансовите пазари.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg