Мариса Майер - жената без грешен ход

Главният изпълнителен директор е в основата на успешните продукти на Google, а сега има мисията да съживи и Yahoo!

280 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

17 юли 2012 г. Нищо особено не се случва на този ден, с изключение на едно, което разтърсва бизнес средите в САЩ. Технологичната компания Yahoo! има нов главен изпълнителен директор. Това обаче не е истинската новина, тъй като това е вторият шеф на компанията в рамките само на половин година. Истинската сензация се крие в това, че изборът е паднал върху Мариса Майер - служител в Google от 13 години.

Там тя ръководеше особено успешния бизнес в главното направление на компанията - интернет търсенето. Освен отговорната служба, която Майер е заемала в интернет гиганта, тя е и 20-ият служител на компанията, което става причина преместването и да се приеме като истинско "предателство" спрямо компанията.

Yahoo обаче е в тежка криза и му трябват креативни мениджъри, които да изтеглят компанията от затрудненото положение. Освен това привличането на Майер е истинска победа след фиаското с предишния изпълнителен директор Скот Томпсън. Няколко месеца след назначаването му се оказа, че няма диплома по компютърни науки, което обаче не било посочено в CV-то му. Пропускът беше обявен от компанията като "грешка по невнимание" и през май той беше освободен от поста.

Образование

За разлика от Скот Томпсън, Мариса Майер е напълно квалифицирана. На 37 години тя може да се похвали с впечатляваща кариера и е натрупала лично състояние от около 300 млн. долара. Тя е приета във всеки от около 10-те колежа, в които е кандидатствала.

В крайна сметка избира Станфорд. Получава степен бакалавър по специалността "Символни системи" и степен магистър по информатика - и в двете направления е специализирала в областта на изкуствения интелект. Автор е на няколко патентовани технологии в сферата на изкуствения интелект и дизайна на интерфейси.

Дипломира се през 1997 г.и получава 14 предложения за работа. Неин приятел й помага да реши в полза на Google след 8-часов разговор. През юни 1999 г. започва работа там като софтуерен инженер. Присъединява се към новосформираната компания като първата й жена инженер.

Преподавала е компютърно програмиране в Станфорд и получава почетна докторска степен по инженерни науки от Илинойския технологичен институт през 2008 г.

Кариера

В Google Майер помага за дизайна на страницата на търсачката. Нейна е идеята за изключително опростеният дизайн, който включва полето за търсене, логото на компанията и няколко бутона. Когато Google става публична компания, Майер забогатява.

В края на 2010 г. тя пое ръководството на локалните услуги. Обикновено, ако Google искаше да засили определена услуга, слагаше точно Мариса за шеф на ресора. Тя е човекът, който успя да развие услуги като Google Maps, Google Earth, Street View и др., а също така е вземала дейно участие в създаването на основните продукти на компанията - механизмите за търсене са настолни компютри и мобилни устройства.

Тя може да се похвали в участието си в над 100 функции в различни продукти на Google, включително в Google News и Gmail. Тя е сред хората, които са създали интерфейса на Google - всичко това, което съставлява цялостното възприятие за продуктите на интернет гиганта. Освен всичко Майер е член на борда на директорите на най-голямата верига за търговия на дребно - Wal-Mart.

Личен живот

 

През 2009 г. се омъжва за Зак Боуг, който се занимава с инвестиции в имоти. Сватбата продължава 3 дни. Групата The Killers забавлява гостите във вечерта преди сватбата.

 В началото на този месец Майер ражда първото си дете. Тя обяви, че е бременна малко след като зае поста в Yahoo. Информацията обаче е била известна на Борда на директорите, когато са я назначавали. Майер не смята да отсъства дълго от офиса и планира да работи през по-голямата част от майчинството си.

 

Подкрепи Economic.bg