Масови уволнения в банковия и телеком регулатори в Турция

Чистката обхванала и висши служители в националната телевизия, съобщи Ройтерс

3596 ~ 1 мин. четене

Турция провежда чистка в официалните ограни на банковия и телекомуникационния регулатори на страната, както и в държавната телевизия. Уволнени са дузина изпълнителни членове на тези институции като отговор на корупционното разследване в страната, съобщава Ройтерс.

Властите вече са отстранили от работа стотици служители на полицията, дузина прокурори и някои висши чиновници в националната телевизия след разразилия се скандал за корупция, поради който трима министри от кабинета на премиера Реджеп Тайип Ердоган подадоха оставки.

В рамките на последната чистка са уволнени десетки чиновници, съобщи турска медия в събота. По нейна информация, заместник-директорът на банковия регулатор BDDK и директорите на два отдела са отстранени от постовете си. 

Отстранени са също началниците на пет отдела в Телекомуникационния директорат – орган, който провежда електронно проследяване, като в същото време изпълнява функциите на регулатор на телекомунационния пазар, а около 12 служители на турската държавна телевизия TRT са уволнени. Сред тях са ръководителите на отдели и високопоставени редактори. 

Много от уволнените са считани за сътрудници на духовното движение Хизмет, което се смята, че има над милион последователи и управлява училища и благотворителни организации в Турция, пише още Ройтерс.

Коментари: 0