Мегафони само за земетресения над 4 по Рихтер

Оповестителната система може да помага и при наводнения, смята вътрешният министър

Полицейската системата за оповестяване за земетресения ще се използва при трусове със сила над 4 по скалата на Рихтер. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който подобно на своите колеги посети Пернишко за оглед на щетите от земетресението на 22-и май, предаде бТВ.

По думите на министъра вече е създадена нужната организация за информиране на хората с мегафони от полицейски автомобили при земетресение. Идеята бе лансирана от премиера Бойко Борисов преди няколко дни след среща с шефа на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев.

Цветанов допълни, че оповестителната система може да изиграе положителна роля при очаквани водни маси, които могат да наводнят населени места.

Системата за ранно оповестяване покрива около 30% от територията на страната. В момента сме в проектно изпълнение на 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". За всичко това е необходим допълнителен финансов ресурс и поетапно се реализират целите, които се поставят, каза Цветанов.

Вътрешният министър заяви, че държавата ще разчита и на средствата за масово осведомяване.

„Разчитаме и на медийното оповестяване на хората. Полицейската работа ще бъде дотолкова, доколкото хора, които са излезли извън домовете, да могат да бъдат информирани за силата на земетресението”, каза Цветанов.

Според него мегафоните няма да предизвикат излишна паника сред населението, както може да се случи при активиране на оповестителната система със сирените.

„Ако бяхме пуснали сирените, мисля, че щяхме да създадем по-голямо напрежение и страх в децата. Казвам го от опит като родител – и до ден-днешен моята средна дъщеря спи при нас, защото има страх от това, което преживя в нощта по време на земетресението”, искрено обясни Цветанов.

 

Коментари: 0