Мексиканската авто мечта Mastretta

Братята Даниел и Карлос са автори на първата изцяло направена в страната им спортна кола, която сега се готви да покори Европа и Близкия Изток

Марката

Автор: Ния Илиева

Всеки мексиканец може да каже, че се е возил в Mastretta. Защото компанията на братята Даниел и Карлос е проектирала и произвела голяма част от автобусите, които ползва градският транспорт в страната. След като двамата жънат успех в бизнеса с над 25 модела автобуси, единствената им мечта остава да направят първият спортен автомобил, изцяло проектиран и сглобен в Мексико. И това е Mastretta MXT. Колата вече е реалност, от няколко години се продава на местния пазари сега братята Мастрета имат нова цел – да покорят пазарите в Европа и Близкия Изток.

Любовта им към автомобилите, може да се каже, е заложена в тяхното ДНК. И причината е таткото Карлос Мастрета, от италиански произход, който също е запален по колите. Той прави опити да привлече в Мексико прозиводство на италианската Фиат, включва се в организацията на автомобилното състезание Carrera Panamericana. Но едно събитие белязва завинаги живота на по-големите му синове, особено на Даниел. Когато бях 3-4 –годишен, татко направи в гаража ни прототип на спортен автомобил. Нарече го Faccia Feroce (Жестоко лице), разказва Даниел Мастрета. В този момент, макар и на невръстна възраст, той разбрал, че ще се посвети на същото призвание.

Повече четете в бр. 37 на сп. "Икономика"

Коментари: 0