Меркел и Оланд: Референдумите в Украйна са незаконни

Двамата лидери заявиха готовност за допълнителни санкции срещу Москва при провал на изборите в Киев на 25 май

Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд определят като незаконни референдумите, подготвяни в Източна Украйна. Това гласи съвместна декларация на двамата ръководители, разпространена в северния германски град Щралзунд, цитирана от АФП и Ройтерс.

Двамата европейски лидери посочват, че ще има "съответни последици" за Москва в случай на провал на президентските избори на 25 май.

"Готови сме да приемем допълнителни санкции срещу Русия", ако изборите на 25 май се провалят, изтъкна Меркел пред журналисти след неофициална среща с Оланд. В декларацията е посочено, че "ако няма международно признати президентски избори, това неизбежно ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на страната. Германия и Франция са единодушни, че в такъв случай ще има съответни последици, както беше заявено на Европейския съвет на 6 март 2014 година".

Това е ясно предупреждение за трети етап санкции, по-специално икономически, срещу Русия, за което се споразумяха европейските ръководители на 6 март, отбелязва Ройтерс.

В същото време Германия и Франция призовават всички страни да започнат да разоръжават нередовните войски под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) най-късно до 15 май. Освен това те призовават Русия да намали "видимо" войските си на украинската граница.

Киев трябва да се въздържа да провежда офанзивни акции преди изборите, посочват Меркел и Оланд в декларацията. Според Меркел, руският президент Владимир Путин трябва да отправи повече сигнали за "деескалация", за да помогне за успокояване на обстановката в Украйна и да бъде възможно произвеждането на президентските избори.

Освен това тя изрази надежда да започне национален диалог в Украйна идната седмица, ако е възможно, без обаче да уточнява кой трябва да участва в него.

Коментари: 0