Меркел и Оланд единни преди форума на ЕС

Двамата лидери са се споразумели за пакт за растежа за 130 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС в Брюксел

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се опитаха да представят единен фронт преди срещата на върха на Европейския съюз, посветена на дълговата криза в еврозоната, предаде ДПА.

Двамата лидери се постараха да прикрият разногласията си за това как да помирят френското настояване за по-голяма солидарност сред членовете на еврозоната и германското искане страните първо да предадат повече правомощия на Брюксел.

"И двамата искаме да задълбочим икономическия, валутния, а по-късно и политическия съюз, за да постигнем интеграция и солидарност - толкова интеграция, колкото е необходимо, толкова солидарност, колкото е възможно", каза Оланд.

"Казвам, че имаме нужда от повече Европа, и ние сме съгласни с това. Имаме нужда от Европа, която работи. Имаме нужда от Европа, в която членовете си помагат", заяви Меркел.

В желанието си да покажат, че са сближили позициите си, двамата подчертаха, че са се споразумели за пакт за растежа за 130 милиарда евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на форума в Брюксел.

Коментари: 0