Меркел призова Путин да спре оръжията за Източна Украйна

Германският канцлер проведе телефонен разговор с руския президент относно примирие в региона

Teлефонна дипломация

Меркел призова Путин да спре оръжията за Източна Украйна
100 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Германският канцлер Ангела Меркел е призовала в телефонно обаждане руският президент Владимир Путин да спре изпращането на оръжия в Украйна.

„По време на разговора Меркел е изразила „безпокойство относно ситуацията в ИзточнаУкрайна”, обяви нейният говорител Щефан Зайберт, цитиран от агенция France Presse (AFP) .

Канцлерът Меркел е призовала Москва също така да прекрати изпращането на военнослужещи и съветници през украинската граница.

„Канцлерът е поискала президентът да положи усилия за деескалиране на ситуацията за по-бързото достигане на примирие”, допълва руската служба на BBC.

В същото време пресслужбата на Кремъл оповести, че по време на разговора Путин е информирал Меркел за „хода на реализацията на руската инициатива по оказване на хуманитарна помощ на гражданското население в зоната на украинския военен конфликт”.

Според руския лидер това се прави в тясна координация с Международния комитет на Червения кръст. „Предложено е обсъждане на възможни формати на международно съдействие по политическото разрешаване на кризата в Украйна”, се казва още в прессъобщението на прессекретариата на президента Путин.  

Коментари: 0