Фандъкова сезира културния министър за рушещото се Ларго

Toва е национален обект, а грижи се за състоянието му Общината, гласи изявлението на столичния кмет

Отворено писмо

Фандъкова сезира културния министър за рушещото се Ларго
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова апелира Министерството на културата (МК) да вземе спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото, съобщиха от пресцентъра на софийската община.

В свое отворено писмо до министъра на културата д-р Мартин Иванов кметът обръща внимание на факта, че "тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава".

„До този момент съм изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Моята позиция и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа". 

"Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на МК до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", казва се в изявлението на кмета Фандъкова. 

Столичната община припомня, че чрез общинското дружество „Метрополитен“ ЕАД е "инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки": "По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта". "Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите", похвали се столичният градоначалник. 

"За огромно съжаление, третата поредна процедура на МК за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети", пояснява се в позицията на Йорданка Фандъкова.

"Апелирам към Вас, господин министър, спешно да предприемете необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта. Многократно съм информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито", призова кметът директно служебния шеф на културното ведомство. 

Тя дава предложение какво да се направи, в случай, че няма вероятност за консервация на културния обект: "В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. 

"Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним”, обобщи позицията си Йорданка Фандъкова в писмото до ресорния министър .

Коментари: 0